مدیر ارزیابی و اکتشاف معادن شرکت فولاد مبارکه اصفهان با بیان اینکه در مقوله اکتشافات مشکل اصلی تامین مالی یا فناوری مواجه نیستیم، گفت: مشکل اصلی این است که اخذ مجوزهای اکتشافی در کشور قفل شده و برای شرکتهای بزرگ امکان گسترش فعالیتهای اکتشافی وجود ندارد.
علیرضا رضایی در گفتوگو با خبرنگار سایت خبری تحلیلی معدن ۲۴ افزود:
با وجود هزینه بر بودن اکتشافات، اما مشکل اصلی ما منابع مالی یا حتی فناوری نیست؛ به گونهای که فولاد مبارکه یا حتی دیگر بخش های خصوصی توانمند از عهده هزینهها بر میآید.
وی خاطرنشان کرد: با وجود آنکه احتمال کشف سه دهم درصد است، ارزش افزودهای که به دنبال دارد ریسک اکتشافات را کاهش میدهد.
مدیر ارزیابی و اکتشاف معادن فولاد مبارکه بیان داشت: ساختار اکتشافی کشور به گونهای است که اخذ مجوزهای اکتشافی در آن قفل شده است و برای شرکتهای همچون فولاد مبارکه امکان گسترش فعالیتهای اکتشافی مطابق با نیاز وجود ندارد.
وی گفت: فولاد مبارکه اصفهان حداقل یک سوم سنگ آهن استخراجی کشور را به صورتهای مختلف مصرف میکند؛ در این راستا باید یک سوم فعالیتهای اکتشافی و منافع آن در اختیار مبارکه قرار بگیرد.
مدیر ارزیابی و اکتشاف معادن فولاد مبارکه ادامه داد: فولاد مبارکه میتواند در مقوله اکتشافات به طور گسترده تری وارد شود اما باید محدوده و پهنه اکتشافی در اختیار آن قرار بگیرد. با این حال شاهدیم عمده مساحت قابل اکتشاف کشور به نوعی از حوزه اکتشاف فعال خارج شده است زیرا یا توسط سازمانهای دولتی نظیر محیط زیست، منابع طبیعی، سازمان انرژی اتمی، نظامیها و غیر بلوکه شده و امکان فعالیت اکتشافی در آنها وجود ندارد.
یا تعداد زیادی از محدودههای اکتشافی در اختیار افراد حقیقی یا حقوقی قرار گرفته ولی اکتشاف فعال و با سرعت و کیفیت لازم در انها انجام نمی شود یا محدوده های زیادی به لایههای مزایده در کاداستر منتقل شده است، فرایند مزایدهای که دولت برگزار میکند نیز فرایند کارا و گره گشایی نبوده و منجر به افزاش فعالیتهای اکتشافی نمی گردد
رضایی یادآور شد: اکنون در شرکت فولاد مبارکه چهار محدوده وجود دارد که در مزایده آنها را برنده شدهایم اما به دلیل پاسخ ندادن مثبت به استعلامات، امکان صدور پروانه برای آنها وجود ندارد.
مدیر ارزیابی و اکتشاف معادن فولاد مبارکه خاطرنشان کرد: بر این اساس در موضوع اکتشافات با مشکلات ساختاری مواجه هستیم که تا حل نشود و به بازیگران معدنی به اندازه توانمندی و صلاحیتشان میدان داده نشود، تحول اثربخش ایجاد نخواهد شدفعالیتهای اکتشافی فولاد مبارکه
وی در ادامه به فعالیتهای اکتشافی مبارکه اشاره کرد و اظهار داشت: مبارکه تعدادی محدوده منتج از پهنه انارک دارد که به وسعت ۱۴هزار و ۳۰۰ کیلومتر مربع قبلاً به آن واگذار شده است.
رضایی ادامه داد: در این پهنه۴۳۰۰ کیلومتر مربع نیز پیشتر توسط مبارکه ژئوفیزیک هوابرد شده بود که در پی آن تعدادی انومالی مشخص شده و بررسی زمینی انجام گردید در نهایت پروانه اکتشاف ۷ تا از محدودهها به نام مبارکه صادر شد.
مدیر ارزیابی و اکتشاف فولاد مبارکه بیان داشت: هرچند ما مشغول اکتشاف این هفت محدوده شدیم اما به منابع سنگ آهن چشمگیر در استان اصفهان نرسیدیم، با این حال وظیفه ما اکتشاف و مشخص کردن وضعیت محدودهها از نظر ذخایر است.
وی گفت: هم اکنون اکتشافات در دو محدوده به پایان رسیده و گواهی کشف یکی از آنها صادر شده است، اما باید به دنبال اکتشافات تکمیلی برای سایر فلزات در محدوده های دیگر باشیم.
رضایی، همچنین به ۱۷ محدوده اولویت دوم اشاره کرد که رای شورای عالی معادن برای آنها اخذ شده ولی هنوز در مراحل اخذ پاسخ استعلامات هستند بر اساس عملیات پیجویی آنها محدوده های دارای پتانسیل برای انجام مراحل اکتشاف عمومی و تفصیلی مشخص و به محض صدور پروانه اکتشاف این فعالیتها اجرا خواهند شد
مدیر ارزیابی و اکتشاف شرکت فولاد مبارکه اصفهان بیان داشت: در یکی از هفت محدوده یاد شده برای عناصر غیر آهنی وارد اکتشافات تفصیلی شدهایم و امید داریم که حداقل در ۲ محدوده به ذخایر خوب (غیر از سنگ آهن) برسیم.
وی گفت: در سه محدوده دیگر که پروانه آنها اخذ شده؛ یک محدوده تعیین تکلیف شده و کار اکتشافی در آن در حال انجام است در ۲ محدوده دیگر نیز در حال انجام اکتشافات عمومی هستیم.
مدیر ارزیابی و اکتشاف فولاد مبارکه اظهار داشت: این شرکت یک سری محدوده اکتشافی در پهنه اکتشافی مشارکتی دارد که فاز شناسایی و پیجویی آنها تعیین شده است.
وی توضیح داد: با تحلیلهای مختلف اکنون ۵۵ محدوده در قالب سه اولویت روی میز داریم که وارد فاز اکتشافات عمومی در آنها خواهیم شد.
رضایی خاطرنشان کرد: اقدام دیگر ما در مبارکه این بوده که خودمان بر اساس پتانسیلیابی و تلفیق و فاز شناسایی، در مناطقی که پتانسیل وجود ذخایر پوشیده سنگ اهن یا سایر عناصر استراتژیک وجود دارد را به ثبت برسانیم.
وی خاطرنشان کرد: اکنون چهار محدوده ثبتی داریم که کارهای شناسایی، پیجویی و ژئوفیزیک روی آنها انجام شده و نتایج آنها در آینده اعلام خواهد شد.
مدیر ارزیابی و اکتشاف فولاد مبارکه گفت: علاوه بر اینها، مزایدههای اکتشافی که سازمانهای صمت استانها برگزار میکنند را رصد میکنیم و چنانچه محدوده پر پتانسیلی برای سنگ آهن یافتیم به معرفی آن میپردازیم تا شرکتهای اقماری فولاد مبارکه در آنها شرکت کنند.
رضایی بیان داشت: همچنین یک سری پروژههای تحقیقاتی را با اهداف مختلفی از جمله استفاده از ابزارهای دیجیتال و هوش مصنوعی در تلفیق لایه های اطلاعاتی شناسایی و استفاده از ذخایر نامتعارف، استفاده از ذخایر هماتیت، استحصال آهن از غیر مگنتیت و غیره در دستور کار داریم.
وی ادامه داد: انجام اکتشافات تفصیلی ۲ آنومالی مشارکتی در استان یزد که تمام شده و اکنون وارد فاز طراحی شده است از دیگر فعالیتهای ما است.چارت سازمانی رسمی محدود برای اکتشافات
رضایی با اشاره به اینکه چارت سازمانی رسمی ما محدود است که کفاف این حجم کار را نمیدهد، گفت: در این راستا و برای رفع مشکلات، با یک تیم ترکیبی کار میکنیم؛ تیمی که ترکیبی از مشاوران و پیمانکاران پاره وقت، اساتید دانشگاهها در قالب پروژههای تحقیقاتی، افراد مامور از شرکتهای اقماری و غیره است.
مدیر ارزیابی و اکتشافات فولاد مبارکه اظهار داشت: شرکتهای اقماری و وابسته فولاد مبارکه نیز فعالیتهای اکتشافی دارند که ما وظیفه نظارت عالیه اکتشافی در این شرکتها را نیز بر عهده داریم. علاوه بر آن به جمع آوری و مدیریت دادههای اکتشافی مکان محور میپردازیم و با کمک واحد فناوری اطلاعات به زودی پایگاه دادهها را راه اندازی خواهیم کرد. با این حال نیازمند تجدید ساختار و سازماندهی مجدد هستیم.سومین کنفرانس استیل پرایس با موضوع اکتشاف:
محور رویداد: چالشها و فرصتهای اکتشاف ذخایر معدنی: سرمایهگذاری، فناوری و نیروی انسانی
دوشنبه ۶ اسفند، هتل استقلال تهران
آخرین بروز رسانی ۲۹ بهمن ۱۴۰۳