خبرهای نارسینه
برای دسترسی به این کویر، از اردکان به جاده خاکی منتهی به کویر حرکت کنید.
انارک نیوز – یکم فروردین ماه 1404 شایعاتی پخش شد که به دلیل همزمانی جشنارک نیلوفری با ایام قدر و سوگواری امام علی (ع) این دید و بازدید به هشتم فروردین ماه تغییر یافته است.
دوم فروردین ماه پرس و جو آغاز شد که جشنارک نیلوفری به دلیل مشروبخواری و چاقوکشی در سالهای قبل که هیچ ربطی به جشنارک نداشت و نشنیده بودم بایستی لغو گردد و اصرار بود که مسئولیت هرگونه اختلال را بر گردن شخص بیندازند. همین شب تماس هایی ناشناس با افرادی گرفته شده بود که جشنارک برگزار نخواهد شد. از جلسه در کلانتری و بازرسی اتفاقی خودروها سخن به میان آمد و اینکه در سال آینده تدبیری اصولی می اندیشند.
سوم فروردین ماه ساعت 15 تا 17، با وجود بارندگی صبح و آسمان ابری، وزش باد ملایم و هوای سرد درنجیل و آمد و شد خودروی نیروی انتظامی، رفت و آمد خودروها بود ولی اجتماعی انبوه همانند سالهای پبش برای دید و بازدید تشکیل نشد.

چهارم فروردین در پیج های اینستاگرام، خبری از تشکیل تجمعی در پنجم فروردین ماه در درنجیل مشاهده شد که سردرگمی انارکی ها را به همراه داشت و بالاخره ساعت 15 پنجم فروردین که آسمان آفتابی و هوا خنک بود در نبود نیروی انتظامی، دید و بازدید خودجوش به مناسبت جشنارک نیلوفری شکل گرفت و خودروها حدود ساعت 16 و 30 دقیقه درنجیل را به مقصد اسماعیلان ترک کردند.


آگاه: تقریبا سال۱۲۸۰ شمسی شترداران اهالی انارک اقدام به حفر قنات در منطقه چوپانان میکنند چراکه در زمانهای بسیار دور چاهی در این روستا وجود داشته که گلهداران، چوپانها و ساربانها برای آب دادن به شتران و گوسفندان خود از آن چاه بهخاطر داشتن آب فراوان استفاده میکردهاند و این فراوانی آب منجر شد تصمیم به کشاورزی نیز بگیرند و بدینگونه سنگبنای روستای چوپانان در ۱۸۰کیلومتری شرق نایین و ۹۰کیلومتری شرق انارک گذاشته شد.جالب است بدانید که از همان ابتدا بافت این روستا بهطوری مهندسی شده است که هیچگونه کوچه بنبستی در آن نخواهید دید و شما میتوانید انتهای آبادی را در غرب یا شرق از هر کوچه ببینید و از نمای بالا مانند یک صفحه شطرنج تجلی میشود.این روستا بهخاطر اینکه یک منطقه کویری است زمستانهای بسیار سرد و تابستانهای بسیار گرمی را تجربه میکند. باد و باران در فصل بهار و زمستان به قدری در این روستا شدید است که از طریق آن آب کشاورزی روستا تامین میشود.زمانی که وارد این روستای منحصربهفرد میشوید نخلستانهای حاضر در آن چشمهای شما را به خود خیره میکند و البته وجود بوتههایی در این روستا منجر شده این منطقه شبیه به یک منطقه جنگلی باشد، چراکه اخیرا اداره منابع طبیعی و جنگلبانی به سبب تثبیت شنهای روان حوالی روستا اقدام به کاشت بوتههای تاق کرده است.وجود زمینهای کشاورزی، طبیعت کویری، خدمات زیرساختی و دامداری در حاشیه این روستا باعث میشود زیرساختهای گردشگری افزایش یافته و این روستا بهعنوان مقصد گردشگری پرطرفدار شناخته شود.لهجه چوپونی عنوان لهجه مردم روستای چوپانان است، بالای ۹۴درصد از واژگان این لهجه با فارسی مشترک است. در روستاهای اطراف همچون مهرجان، گرمه، ایراج و رباط پشت بادام این لهجه وجود داشته و از لحاظ لحن و غنای واژگان شباهت زیادی به لهجه محلی شیراز دارد.
زادآوری جدید در پناهگاه حیاتوحش عباسآباد نشاندهنده پتانسیل بالای منطقه و همچنین اکوسیستم سالم و امنیت بیشتر آن است. شاید بتوان گفت از این پس عباسآباد یکی از بهترین زیستگاههای پلنگ ایرانی در کشور محسوب شود که در این اتفاق تلاش مسئولان و محیطبانان عباسآباد بهوضوح قابل لمس است و مهمتر از همه فرهنگ بالای مردم نیز نقش بسزایی در این امتیاز بزرگ دارد.بخش عمده فعالیتهای اهالی روستای چوپانان به دامداری و کشاورزی اختصاص دارد، از محصولات کشاورزی این روستا میتوان به زردآلو، انار، صیفیکاری، گندم، سیر، یونجه و انار اشاره کرد. هندوانههای ابوجهل نیز از آن دسته گیاهان خودرو در این منطقه است که بهترین درمان برای بیماری دیابت محسوب میشود.ازجمله جاذبههای گردشگری روستای چوپانان میتوان به قلعه کبودان، مسجد جامع چوپانان، ریگ جن، حوزه ابریشم، کشکی، حوض شیخ حسن، برجکهای بادشکن دشت، حوض حاج مدرحیم، کاروانسرای مشجری، هِجَرگ، صُوَر، چشمهسارهای گراز، کرسم و کاروانسرای عباسی عباسآباد اشاره کرد. یکی از جذابیتهای این روستا قرارگیری آن روی ارتفاع بوده و همچنین خاک قرمزرنگی که در ساخت خانهها بهکار رفته جذابیتی دوچندان به این روستا بخشیده است.آرامش مرموزی در بیابان حاکم است، در یک غروب رویایی و زیبای خورشید دراز کشیدن روی شنهای گرم بیابان یک حس آرامش بسیار زیبا و وصفناپذیر به شما میدهد؛ بهطوریکه شاید هرگز نتوانید در یک مکان دیگر آن را تجربه کنید.

همشهری آنلاین - مجید جباری: «ریگ جن» یکی از مخوفترین و رمزآلودترین مناطق کویری ایران است. این کویر که به مثلث برمودای ایران هم معروف شده در جنوب غربی دشت کویر و غرب استان سمنان قرار دارد. بسیاری این منطقه را با افسانهها، حوادث غیرقابل توضیح و سکوت مرگبار آن میشناسند، اما کویر ریگ جن، با وجود افسانهها و شایعات، یکی از زیباترین و شگفتانگیزترین مناطق ایران است. خطرات طبیعی آن واقعی و پدیدههای مرموز آن توضیح علمی دارند.
افسانههای محلی درباره «ریگ جن»
ماجراجویان و بومیان محلی معتقدند این منطقه دارای نیروهای ناشناخته است که باعث ناپدیدشدن کاروانها و حیوانات شده است. افسانههای زیادی درباره ریگ جن وجود دارد. برخی میگویند افرادی که وارد این منطقه میشوند، ناپدید شده و هرگز باز نمیگردند. ردپاها ناگهان ناپدید میشوند و گویی، افراد درون زمین فرورفتهاند. برخی هم میگویند، شبها صداهای عجیب و نورهای ناشناخته دیده شده است. در گذشته، بومیان از ورود به این منطقه هراس داشتند و آن را محل زندگی «اجنه و ارواح» میدانستند. شکل مثلثی ریگ جن و خطراتی که سفر به آن دارد باعث شده است تا به این کویر لقب مثلث برمودا بدهند.
اسرار ناشناختهترین کویر ایران
باتلاقهای نمکی: یکی از مهمترین خطرات این منطقه، باتلاقهای نمکی هستند. بهدلیل تبخیر بالای آب و نشست زمین، سطح ظاهرا خشک بهنظر میرسد، اما در واقع زیر سطح آن گل و لای چسبناکی وجود دارد که ممکن است وسایل نقلیه یا حتی انسان را در خود فرو ببرد.
شنهای روان: وزش بادهای شدید باعث حرکت مداوم شنهای روان میشود. این امر میتواند باعث دفنشدن ردپاها، وسایل و حتی حیوانات در طول چند ساعت شود. به همین دلیل برخی افراد پس از بازگشت از کویر گزارش دادهاند که «ردپایشان ناپدید شده» یا «وسایلشان بهطور مرموزی دفن شده است.»
پدیدههای نوری و صوتی: برخی از پدیدههای نوری مشاهده شده ناشی از بازتاب نور خورشید از کریستالهای نمک است. همچنین، صداهای عجیب نتیجه جابهجایی ماسهها و جریانهای باد است.
حیات در این منطقه وجود ندارد
کویر زیبای ریگ جن یک دشت فرسایش یافته است که تمام مواد فرسایشی و رسوبات آن از دامنههای البرز منشأ دارند. این کویر محل زندگی تپههای هرمی ماسهای، باتلاقهای متعدد نمکی و رسوبات است که هیچ علائم حیاتی در آنها دیده نمیشود. پوشش گیاهی در این کویر وجود ندارد و به همین دلیل شنها مدام در حال حرکت بوده و ظاهر کویر را به سرعت تغییر میدهند.کویر ریگ جن ۳ هزار و ۸۰۰ کیلومتر مربع وسعت دارد و سومین ریگزار بزرگ ایران است. این منطقه کویری اسرار آمیز در جنوب سمنان، مجاورت شهرستانهای گرمسار، انارک و جندق واقع شده است.
چه کسی ریگجن را فتح کرد؟
«سون هندرس هدین» کویرنورد سوئدی در زمان ناصرالدین شاه به ایران آمد و به کویر مرکزی ایران سفرکرد. او در سال۱۹۰۰ اطلاعاتی درباره ریگ جن ثبت و جمعآوری کرد و کوشیداز ریگ جن عبور کند، اما موفق نشد. ۳۰ سال بعد «گابریل آلفونس» جغرافیدان اتریشی سعی کرد تلاشهای هدین را برای عبور از ریگ جن به سرانجام برساند اما او هم نتوانست راهی به این جغرافیای ناشناخته و وهم انگیز باز کند.سرانجام در سال ۱۹۹۷ ۱۹۹۷ منصور عطاردی، معاون منابع طبیعی محیطزیست استان تهران همراه میرانزاده، رئیس وقت پارک ملی کویر و گروه همراه ریگ جن را فتح کردند. سپس در سال ۲۰۰۶ علی پارسا نیز همراه ۳کویرنورد دیگر پس از ۸بار اقدام به سفر به این ناحیه از جنوب وارد کویر شده و تا مرکز آن را طی کردند. پس از این تلاشها سرانجام پای کویرنوردان و طبیعت گردها به این منطقه اسرار آمیز باز شد.