اریسمان نطنز، شهری صنعتی و شگفت‌آور از دوران باستان

اریسمان نطنز، شهری صنعتی و شگفت‌آور از دوران باستان محوطه باستانی اریسمان، در روستای اریسمان از توابع شهر بادرود که در شهرستان نطنز استان اصفهان است، قرار دارد. این محوطه باستانی با ۴۰ هکتار مساحتی که دارد به عنوان یکی از غنی‌ترین و قدیمی‌ترین محوطه‌های باستانی در کشور و دنیا شناخته می‌شود و با واقع شدن در دل منطقه کویری تنها ۱۵ کیلومتر با شهر زیبا و دیدنی نطنز فاصله دارد و از این حیث نیز مقصد بسیاری از گردشگران و علاقه‌مندان به تاریخ و تمدن بشری است. در ادامه با ما همراه باشید تا با این شهرک صنعتی باستانی و فعالیت‌های شگفت‌انگیزی که در آن انجام می‌شده بیشتر آشنا شوید.
محوطه باستانی اریسمان با قرارگیری در منطقه کویری جزو قدیمی‌ترین شهرهای صنعتی تمدن بشری محسوب می‌شود که به عنوان اولین منطقه تاریخی ذوب فلز در دنیا در فهرست آثار ملی ایران به تاریخ ۲۹ تیر ۱۳۷۸ به ثبت رسیده است. دیرینگی این محوطه که در شمال فلات مرکزی، در دامنه کوهپایه‌های کرکس نطنز قرار دارد به ۶۰۰۰ سال می‌رسد و کاوش‌ها و بررسی‌های انجام شده در آن نشان از شکل‌گیری و نقش‌آفرینی پنج گروه صنعتی است که شامل؛ استخراج سنگ فلز از معدن: معدن کاری، استحصال مس از طریق ذوب سنگ معدن و استحصال فلز: گدازگری، ریخته گری فلز مذاب در قالب (تولید شمش): ریخته گری، مبادله شمش فلزی و یا ابزار تولید شده: بازرگانی و در نهایت استفاده از محصولات فلزی: بازار مصرف می‌شود.
کاوش اریسمان بعد از انقلاب، اولین و بزرگ‌ترین پروژه باستان‌شناسی بین‌المللی در ایران است که با یک کمیته چند جانبه ایرانی و آلمانی اجرا شده و نتایج غیرقابل باوری از آن به دست آمده است. شواهد و مدارک ارزنده فلزکاری در اریسمان ثابت نموده این منطقه بعد از پشت سر گذاشتن مرحله مهم ذوب سنگ مس، به مرحله تولید آلیاژ دست یافته و در مبادلات بازرگانی نحوه بهره‌برداری از فلزات را به تمدن‌های مصر و بین‌النهرین صادر کرده است. اریسمان نطنز، شهری صنعتی و شگفت‌آور از دوران باستان

روش کارکرد کوره‌های ذوب فلز در اریسمان
اولین فرآیند ذوب در یک کوره انجام می‌شده و سپس آن کوره یا بخش جلوی دیوار آن را تخریب می‌کردند تا مس و سرباره حاصل از آن را بیرون بیاورند و در ادامه کوره جدیدی را دقیقا بر روی بقایای کوره قبل برای ذوب بعدی می‌ساختند و گفتنی است که چندین بار تکرار این مراحل و تخریب و دوباره سازی کوره‌ها سبب تغییر جهت دادن آن شده است.

نوع فلزات و محل تأمین آن در محوطه تاریخی اریسمان
در این محوطه به فراوانی فلز مس و سرباره‌های آن یافت شده است و نیز شواهد به دست آمده نشان از ذوب فلزات دیگری از جمله طلا و نقره دارد. درباره محلی که فلزات از آنجا آورده می‌شده است، نظرات مختلفی نظیر محلی به نام انارک و نخلک در نزدیکی کاشان، از کوه‌های کرکس و چه بسا از شنوه در قم وجود دارد و هنوز محل دقیق آوردن فلزات به اریسمان نیاز به بررسی‌های گسترده دارد.
(۱۰ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۶ -  کد خبر: 55338503)