15
سه شنبه, اکتبر
سه شنبه, ۲۴ مهر ۱۴۰۳

هشدار مدیریت بحران در خصوص افزایش گرد و غبار در اصفهان

هشدار مدیریت بحران در خصوص افزایش گرد و غبار در اصفهان مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: احیای رودخانه زاینده‌رود و تالاب گاوخونی یکی از راه‌های کنترل و کاهش کانون‌های گرد و غبار است و باید محیط‌زیست کشور و وزارت نیرو نسبت به تامین حقابه‌های قانونی و زیست‌ محیطی رودخانه زاینده‌رود اقدام کنند.

منصور شیشه‌فروش در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اصفهان، پیرامون هشدار مدیریت بحران استان در خصوص نفوذ توده گرد و غبار به اصفهان، اظهار داشت: طبق پیش‌بینی سازمان هواشناسی، سامانه جویی وارد استان می‌شود که تا روز دوشنبه 5 تیرماه، در مناطق مختلف استان فعال خواهد بود، این سامانه فاقد رطوبت بوده و انرژی خودش را به صورت وزش باد تخلیه خواهد کرد، بنابراین در این مدت شاهد وزش باد شدید، وقوع طوفان لحظه‌ای هستیم و این شرایط بیشتر در مناطق شرق و شمال استان حاکم است.

وی افزود وزش باد شدید و طوفان‌های لحظه‌ای از مناطق شرق و جنوبی استان موجب خیزش کانون‌های گرد و غبار، کانون‌های فرسایش بادی و افزایش میزان ریزگردها شده این پدیده کاهش دید افقی و کاهش کیفیت هوا و افزایش میزان آلاینده‌ها را در پی‌ خواهد داشت و به تدریج کل استان را در بر خواهد گرفت.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: در حال حاضر گرد و خاک در شهرستان‌های اردستان، نایین، خوروبیابانک، انارک، سجزی و فرودگاه منجر به کاهش میدان دید شده و این شرایط به تدریج تمامی استان و شهر اصفهان را فرا می‌گیرد و روز دوشنبه ادامه دارد.

وی تاکید کرد: در این مدت رعایت الزامات بهداشتی و سلامت به خصوص برای گروه‌های حساس بیماران و کودکان برای استفاده از ماسک، عدم حضور در فضای باز و عدم ورزش در فضاهای باز توصیه می‌شود.

شیشه‌فروش با تاکید بر ممنوعیت هر اقدامی که منجر به انتشار گرد و خاک و آلودگی هوا شود، ادامه داد: در این مدت همچنین فعالیت‌های معدنی، خاکبرداری، آتش زدن بقایای گیاهی در مزارع و فضاهای سبز ممنوع است.

اراضی بیابانی و شن‌زار 30 درصد وسعت استان اصفهان را تشکیل می‌دهند

وی با بیان اینکه 30 درصد پهنه استان از اراضی بیابانی و شن‌زار تشکیل شده، گفت: از مجموع 10.7 میلیون هکتاری وسعت استان اصفهان، حدود سه و 3 دهم میلیون هکتار آن شامل اراضی بیابانی و شن‌زار می‌شود که این اراضی بیشتر در مناطق شمالی و شرقی گسترده شده‌اند و حدود 10 درصد اراضی بیابانی کشور را تشکیل می‌دهند و شامل شهرستان‌های اصفهان، خور و بیابانک، اردستان، آران و بیدگل، کاشان، بورخوار، نائین، نطنز، گلپایگان، هرند، ورزنه، کوهپایه و جرقویه است.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با بیان اینکه در سطح استان 14 کانون گرد و غبار شناسایی شده است، متذکر شد: مساحت کانون‌های فرسایش بادی استان بالغ بر یک میلیون و 305 هزار هکتار است و مساحتی حدود 3 میلیون 838 هزار هکتار را تحت تاثیر قرار می‌دهند.

وی یادآور شد: در سال‌های گذشته حدود 310 هزار هکتار طرح‌های بیابان‌زدایی، کاشت نهال‌های جنگلی به منظور کنترل فرسایش خاک انجام شده است.

شیشه‌فروش با بیان اینکه روی حدود یک میلیون و 908 هزار هکتار از اراضی استان مطالعات مدیریت مناطق بیابانی و کانون‌های فرسایش بادی صورت گرفته است، گفت: حدود یک میلیون هکتار دیگر از اراضی استان نیازمند پایش است و باید اعتبارات آن تامین شود؛ همچنین امسال برنامه‌ریزی لازم برای انجام هزار هکتار نهال کاری، هزار هکتار آبیاری و مراقبت، 800 هکتار مدیریت روان‌آب، 600 هکتار مدیریت جنگل‌های دست کاشت و 100 کیلومتر بادشکن غیر زنده صورت گرفته است.

تأثیر فعال شدن کانون‌های تالاب گاوخونی روی 6 استان

وی با بیان اینکه خشکی زاینده‌رود موجب افزایش کانون‌های گرد و غبار در سطح استان شده، اظهار داشت: احیای رودخانه زاینده‌رود و تالاب گاوخونی یکی راه‌های کنترل و کاهش کانون‌های گرد و غبار است و از سازمان محیط‌زیست کشور و وزارت نیرو درخواست داریم تا به صورت ویژه نسبت به تامین حقابه‌های قانونی و زیست‌محیطی رودخانه زاینده‌رود و کشاورزان اقدام کنند و مثل دریاچه ارومیه برای احیا و تامین آب تالاب گاوخونی اقدامات ویژه‌ای انجام دهند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با تاکید بر اینکه تالاب گاوخونی باید قبل از تبدیل به یک کانون بحرانی احیا شود، گفت: فعال شدن کانون‌های تالاب گاوخونی روی 6 استان تأثیر خواهد گذاشت و به همین خاطر ضرورت دارد تا سازمان محیط‌زیست کشور و وزارت نیرو در جهت احیای آن اقدام کنند.

وی اضافه کرد: وزارت نیرو باید در جهت تسریع برای تامین آب حوزه زاینده‌رود اقدام کند، زیرا جریان دائمی رودخانه زاینده‌رود می‌تواند باعث تغذیه سفره‌های زیرزمینی و کاهش اثرات فرونشست شده و به کاهش گرد و غبار کمک کند و این امر برای ما بسیار مهم است.

شیشه‌فروش گفت: حدود یک میلیون هکتار از اراضی بیابانی استان نیاز به مطالعات دارد و همچنین باید در حدود 150 هزار هکتار از اراضی طرح‌های بیابان‌زدایی اجرا شود و در همین راستا از سازمان مراتع و آب‌خیزداری کشور درخواست داریم که اعتبارات لازم برای این طرح‌ها را تامین کنند.

(۰۳ تير ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۹)